Обробна дерев'яна дошка
Обробна дошка хоч і не самий основний елемент на кухні, але уявити собі приготування страв без неї досить проблематично. На кухонних дошках ріжуть, шаткують, січуть, стругають, труть, нерідко розкочують тісто. Роблять такий елемент начиння з різних матеріалів (дерево, пластик, скло, силікон тощо). Найпопулярнішими, як і раніше залишаються дерев'яні кухонні дошки.
Скільки потрібно кухонних дощок?
Вся справа в гігієнічності. Працюючи з м'ясом або рибою, слід користуватися окремою обробною дошкою, так як в цих продуктах можуть бути різні бактерії, небезпечні для людини. При тепловій обробці м'яса (тушкування, варіння, смаження), мікроби в страві гинуть, але на дошці вони залишаються навіть після миття з використанням миючого засобу (якщо ви, звичайно, не кип'ятіть свої кухонні дошки). Працюючи з іншими продуктами (овочі, хліб тощо) ці мікроби можуть потрапити до вас в організм і викликати різні серйозні хвороби (наприклад, сальмонельоз).
Запах. Запах м'яса, і, тим більше, риби, вбирається у дерев'яні кухонні дошки здатний передатися іншим продуктам, які ви будете різати на ній. Це може вплинути на готову страву або навіть повністю зіпсувати його (погодьтеся, фрукти, що мають запах риби — не сама апетитна річ). Так скільки ж повинна бути кухонних дощок? Одна дошка відводиться для м'яса (для морепродуктів можна завести окрему), ще одна — для хлібних виробів і одна для готових продуктів — сиру, ковбасних виробів, на ній же можна працювати з овочами, зеленню і фруктами. Також рекомендується відвести обробну дощечку для «ароматних» продуктів — цибулі і часнику. Всього 4 дошки — не так вже й багато, але за бажанням їх кількість можна збільшити.
Розмір кухонної дошки і матеріал
Обробні дошки випускають з м'якої і твердої деревини. М'яка (береза, липа, сосна) більш швидко деформується, сильно вбирає вологу, на таких кухонних дошках швидко з'являються насічки від ножа. При цьому такі матеріали не туплять ножі в силу своєї м'якості. Дані дошки підійдуть для хліба, а також готових продуктів. У цьому випадку дошка буде вбирати менше запахів і вологи. Дощечки з твердого дерева (бук, ясен, дуб, акація) служать довше, не бояться води, але можуть призвести до більш швидкого затуплению ножів. Вироби з такого матеріалу ідеально підходять для роботи з м'ясом і рибою. Дерев'яна дошка може бути з цільного дерева і клеєна. Якісно виконана склеєна дошка більш довговічна, ніж дошки з масиву дерева, і значно менше деформується.
Вважається, що найбільш зручною є прямокутна форма, однак за фактом форма не має значення і вибирається виключно з особистих переваг. Вона може бути прямокутної, квадратної, круглої, овальної, фігурної. Оптимальні розміри класичної обробної дошки — 20×30 см, для м'яса вибирають дошки 30×50 см, для тесту — 50×75 див. У нас ви зможете придбати різні набори обробних дощок з дерева.
Догляд за дерев'яними дошками
Правильний догляд за дерев'яною дошкою подовжує термін її життя, а також є частиною гігієни харчування. Кілька основних правил:
• перед початком використання поверхню кухонної дошки змащують мінеральним або лляною олією (так деревина буде служити довше);
• процедура обробки маслом проводиться кожні 2-4 місяці, в залежності від інтенсивності використання обробної дошки;
• раз в тиждень потрібно проводити дезінфекцію кухонної дошки — обдавати їх окропом і/або протирати оцтом/лимонним соком;
• по мірі зносу дерев'яної поверхні, її потрібно шкребти ножем або спеціальним інструментом;
• таку начиння не можна мити в посудомийній машині — дерев'яне полотно дошки розбухає від вологи;
• також кухонні дощечки з дерева не можна зберігати біля плити — вони можуть розтріснутися.
Дерев'яні дошки, завдяки своєму натуральному і приємного зовнішнього вигляду, роблять кухню по-домашньому затишною. Підберіть зручний для вас розмір, доглядайте правильно, і дощечка буде довго радувати вас!